miercuri, 9 mai 2007

Biografie
Octavian Paler s-a născut în anul 1926 2 iulie în satul Lisa, judeţul Făgăraş, actualmente Braşov. După absolvirea şcolii primare în satul natal este admis bursier la Colegiul Spiru Haret din Bucureşti, după care urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi simultan şi pe cele ale Facultăţii de Drept..

Activitatea politică în România comunistă
1974-1979 - Membru supleant al CC al PCR
1980-1985 - Deputat MAN de Vaslui
Următoarele activităţi erau în cadrul statului comunist puternic politizate şi pot fi considerate în aceeaşi categorie:

1965-1970 - Vice-preşedinte al Comitetului de Radiodifuziune şi Televiziune
1976 - Preşedinte al Consiliului Ziariştilor
1970-1983 - Redactor şef al cotidianului central România Liberă
În perioada în care a fost vicepreşedinte al TVR a organizat Festivalul Cântarea României, varianta pentru micul ecran. Perioada de maxima expansiune a festivalului este cea de dupa 1980, cand Paler nu mai lucra la TVR. Lui Paler i se atribuie paternitatea expresiei "Epoca de aur". [necesită citare].Este persecutat de Securitate datorită viziunilor sale pro-occidentale si de critica la adresa PCR si a lui Nicolae Ceausescu. I se stabileste domiciul fortat si i se interzic diferite activitati în lumea artistica.


Activitatea civică după 1989
După evenimentele din Decembrie 1989, fondează, împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, ş.a., Grupul de Dialog Social, care se ilustrează prin poziţiile sale anti-comuniste. Devine, pe rând, editorialist al ziarelor România liberă, Cotidianul şi Ziua. Ramane totusi un ziarist apreciat.

Cu privire la expresia "Ëpoca de aur" nu rezultă de nicăieri că Octavian Paler ar fi născocitorul acestei inepţii - este o calomnie colportată de oameni gen Vadim Tudor.El nu a scris un rând de laudă la adresa lui Ceauşescu.Prezentarea drept om politic comunist este eronată.În principal, a fost şi este scriitor şi eseist , e adevărat că a avut şi răspunderi administrative dar le-a îndeplinit într-un mod cât s-a putut de nepolitizat.Întrebat în mod direct la "Antena 3" cu privire la problema expresiei, Octavian Paler a fost foarte revoltat că i s-a atribuit o asemenea blasfemie.De asemenea, a se vedea interviul luat de Eugen Istodor în « Cotidianul » din 3 iulie 2006 : Eugen Istodor : - Faptul că aţi organizat Festivalul Cântarea României pentru ecran, ca aţi fi inventat expresia: „Epoca de aur”, că aţi fost membru important comunist. Octavian Paler : - Prostie, minciuna. Eu nu mai polemizez cu minciunile care s-au debitat despre mine. Am fost şi ţigan, şi evreu. Mi s-a scris numele cu doi l.

Festivalul Cântarea României nu a fost iniţiativa lui Octavian Paler.Iată ce scrie Raportul Tismăneanu : „ Festivalul naţional Cântarea României, în cadrul căruia grupuri bine alcătuite de scriitori făceau deplasări şi-şi citeau creaţiile în mijlocul oamenilor muncii. ( a fost ) iniţiat de o conducere politică din ce în ce mai antipatizată... „etc –

Cărţi publicate
Umbra cuvintelor
Drumuri prin memorie I (Egipt, Grecia)
Drumuri prin memorie II (Italia)
Viaţa pe un peron
Scrisori imaginare
Apărarea lui Galilei
Aventuri solitare
Deşertul pentru totdeauna
Un om norocos
Mitologii subiective
Caminante, (2004)
Autoportret într-o oglindă spartă, (2004)
Caminante. Jurnal şi contrajurnal mexican, (2005), ediţia a doua, adăugită
Viaţa ca o coridă
Un muzeu în labirint
Eul detestabil
Vremea intrebarilor
Rugaţi-vă sa nu vă crească aripi
Don Quijote in est
Polemici cordiale